Jedną z rzeczy, z których nasi rodacy są najbardziej dumni, jest kuchnia polska. Kraków to miasto, w którym znajdziemy wiele restauracji serwujących tradycyjne dania, nierzadko w innowacyjnym wydaniu, jak również lokale z potrawami regionalnymi. Choć w większości polskich domów królują pierogi, kotlety schabowe i bigos, nasza narodowa kuchnia jest znacznie bardziej bogata. Jakie potrawy ją charakteryzują i co mają ze sobą wspólnego?
Czym wyróżnia się nasza rodzima kuchnia polska – Kraków?
Kuchnia polska to swoista mieszanka lokalnych tradycji oraz wpływów innych narodowości, które zamieszkiwały teren naszego kraju, na przykład żydowskiej, niemieckiej czy ukraińskiej. Dominują w niej mięso oraz produkty zbożowe, nie brakuje również nabiału. Tradycyjne polskie potrawy są najczęściej ciężkostrawne, czym zaskarbiły sobie miano najbardziej kalorycznych na świecie – choć jest to uproszczenie, z pewnością znajdują się w ścisłej czołówce.
Często dużym zaskoczeniem dla obcokrajowców są nasze rodzime zupy, takie jak ogórkowa czy flaki. W pierwszym przypadku zdziwienie budzi zastosowanie kiszonek, w drugim – fragmentów żołądka. Niemałą sensację wywołuje także góralski przysmak, czyli oscypek. Te niezwykle intensywne smaki jawią się obcokrajowcom jako niemal egzotyczne, choć nie zawsze zajadają się nimi ze smakiem. Do podobnej kategorii trafia smalec, który wielu odstrasza swoją tłustością, a także galaretka z ryby.
Kuchnia polska – Kraków. Dania z polskich stołów, które uwielbiają obcokrajowcy
Obcokrajowcy zazwyczaj rozsmakowują się w prawdziwie emblematycznym polskim daniu, czyli pierogach. Wśród ulubionych potraw naszej kuchni często wymieniają także żurek, choć dziwią ich zazwyczaj dodatki i zaskakuje smak. Oprócz tego lubią kluski śląskie, łazanki czy gołąbki. Smakują im również przygotowywane przez nas mięsa, choć wiele narodów dziwi ich wszechobecność w polskiej kuchni.
Jeśli czekają nas odwiedziny zagranicznych znajomych, warto przedstawić im takie dania, jak kotlet mielony, zrazy czy golonkę. Nie są to potrawy, które wymieniamy jako pierwsze, gdy myślimy o naszej tradycyjnej kuchni, jednak nie można zaprzeczyć, że są one z nią nierozerwalnie związane. Obowiązkową pozycją na liście powinna być również kaczka z jabłkiem i majerankiem podana w tradycyjny sposób – z modrą kapustą i pyzami.
Restauracje z kuchnią polską – Kraków
Jeśli chodzi o kuchnię polską – Kraków jako dawna stolica może się poszczycić naprawdę świetnymi restauracjami. Wiele z nich serwuje je w innowacyjnych aranżacjach lub w bezmięsnych wydaniach, dostosowanych do kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej. Jeżeli nie możemy się zdecydować na konkretne danie z karty, dobrym wyborem będzie bigos. W domach często przygotowujemy jego uproszczoną wersję. Tradycyjna zaś składa się z kilku rodzajów mięsa, a także suszonych grzybów i śliwek. Często gotuje się go nawet kilka dni. Zamawiając, warto upewnić się, z czego i w jaki sposób został przyrządzony, choć kuchnia polska w Krakowie rzadko kiedy zawodzi.